Store Bededag er her (lidt) endnu
Hjemmelavede hveder
I år er det sidste år, at Store Bededag er en helligdag.
Helt præcis falder den sidste Store Bededag i næste uge - nemlig fredag den 5. maj.
Helligdagen blev indført i 1686 og gav alle fri på denne dag, men fra næste år er det altså slut - Store Bededag bliver en helt almindelig arbejdsdag.
Jeg synes, at vi ikke skal lade Store Bededag gå helt i glemmebogen og bevare traditionen med at spise varme hveder dagen før Store Bededag.
Det er nemlig vigtigt at holde fast i traditionerne, og traditionen med at spise varme hveder synes jeg er en af de mest hyggelige, vi har, og hvederne må gerne være hjemmelavede.
Det er en ældgammel skik, som går mange hundrede år tilbage, hvor Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte arbejde, før gudstjenesterne var overstået. Bageren skulle også holde fri på Store Bededag, og han kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte han hveder dagen før, så folk kunne købe hvedeknopperne om aftenen og varme dem næste dag.
Skikken er senere blevet til, at man spiser hvedeknopperne skåret over, ristet og lune aftenen før Store Bededag.
Vores tradition
Vores tradition her i huset er, at det er mig, der bager hveder til børn og børnebørn.
Hvederne afhentes af børnebørnene, som får hver en pose med hjem, som de selv kan riste. Det er så hyggeligt at få besøg af dem og se dem smutte nedad fortovet med hver en pose duftende hvedeknopper i hånden.
Klassisk og grov
Det hvide brød er jo ikke det mest sunde brød, så derfor laver jeg altid både en portion af de klassiske hveder og en mere grov udgave af slagsen. De grove har en kraftigere smag og er lidt mere kompakte, men har stadig den gode hvedesmag og sprøde krumme. Jeg er specielt glad for den helt særlige smag, som ølandshvedemelet giver til brødet.
En duft af kardemomme
Der skal selvfølgelig kardemomme i hvederne - også de grove. Der er en helt særlig stemning, når huset dufter af nybagte hveder med kardemomme.
Opskriften på de grove kommer her: (10 stk.)
1 dl mælk
1 dl vand
50 g gær
1 æg
2 spsk. olie
½ tsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. stødt kardemomme
1 dl fuldkornshvedemel
1 dl ølandshvedemel
2-3 dl hvedemel
Sådan gør du
Lun mælk og vand og rør gæren ud i det. Tilsæt de øvrige ingredienser, hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt dejen godt igennem, og stil den til hævning, tildækket, et lunt sted i ca. 30 min.
Slå dejen ned, og del den i 10 stykker, der trilles til boller. Sæt bollerne tæt i en lille bradepande eller på en bageplade med bagepapir.
Lad hvedeknopperne efterhæve til dobbelt størrelse.
Pensl med mælk eller vand og bag dem ved 200 grader i 15-18 min. midt i ovnen.
Tip
Du kan lave dejen 1-2 dage i forvejen (så skal du kun tilsætte 5 g gær og bruge koldt vand+mælk), forme bollerne, pensle dem med mælk og stille fadet i køleskabet. Tag fadet ud af køleskabet en halv time, før de skal i ovnen.
Servering
Skær hvederne over og rist dem. Spis dem med koldt økologisk smør, en god marmelade eller god ost
Velbekomme