Midsommer
Sankt Hans er noget særligt i år
I på søndag fejrer vi Sankt Hans - og på mandag er der nøjagtig 6 måneder til juleaften. Det er skræmmende så hurtigt tiden går, men lad os nu nyde den lune sommer og den stemningsfulde Sankt Hans aften.
Hvem var Sankt Hans?
Hvem er det, vi fejrer? Det er såmænd Johannes Døberen, som også blev kaldt “Den Hellige Hans”. Det er hans fødselsdag, vi fejrer Sankt Hans aften.
Traditioner
I Danmark brænder vi bål og sender heksene til Bloksbjerg. I Sverige fejrer man ikke Sankt Hans, men fejrer midsommer. Her er der hverken bål eller hekse på programmet, men en fest med dans, musik og god mad, hvor man nyder den lange lyse dag - og nat, ligesom det er tradition at lave blomsterkranse, som man bærer på hovedet, mens der danses rundt om “majstænger”, som er store trækors beklædt med blade og blomster.
Mange familier har deres egne traditioner på denne dejlige aften. Da jeg var barn, startede min far bilen, og så kørte vi til søen, hvor der var lavet et stort bål ude midt i.
Vi deltog ikke i forsamlingen ved søen, hvor der blev holdt båltale og sunget midsommervisen, men vi spiste en is, mens vi kørte rundt om søen. Det er dejligt at tænke tilbage på.
Tradition mangler
Herhjemme hos os er det en af de traditioner, som vi desværre ikke har dyrket så meget. Jeg synes altid, det har været regnvejr og lidt småkøligt til Sankt Hans, og børnene var som regel kommet i seng, når bålene blev tændt.
Jeg tror nu også, at vi synes, det var besværligt at stoppe tre børn ud i folkevognen og køre til søen for at se bål. Det var lidt nemmere for mine forældre - jeg var det eneste barn.
Jeg er nu lidt ærgerlig over nu, at vi ikke har fået en tradition denne skønne aften, med bål og sang, men det er jo aldrig for sent at lave en en ny tradition.
Familien samlet
I år er Sankt Hans noget særligt.
Vi er nemlig samlet HELE familien - alle børn, svigerbørn og børnebørn, og jeg håber, at vi får en magisk og lun sommeraften, hvor heksene i gamle dage blev brændt af.
Jeg synes, det er dragende og magisk at se ind i bålets flammer ligesom at se en bølge rulle ind over stranden - magisk og beroligende.
Sankt Hans er lig med snobrød og pølser, så mon ikke, der sniger sig en pølse ind i Sankt Hans menuen og måske en kæmpe skål jordbær - så bliver det ikke mere dansk.