Sådan holder du kontakt til dine børnebørn
i den digitale verden
Børn er stadig børn - men nu foregår det hele online.
Førhen kunne du lege med dukkehus med dine børnebørn, lege teselskab eller sparke til en bold.
I dag sidder små børn ned til to års alderen og spiller spil på Ipad’en, hører historier eller lægger elektronisk puslespil. Ipad’en kan nemlig sagtens bruges fornuftigt og kan være lærerigt.
Prøv at tage del i deres interesser og følge med i hvad det er, de laver, og du vil se, at der faktisk er mange elektroniske lærerige apps, hvor barnet kan udforske, undersøge lytte og se. Der er både danske og engelske apps, nogle til de helt små og nogle til de større børn. Nogle er gratis, mens andre koster lidt. Prøv at undersøge mulighederne i Appstore.
Dine ældre børnebørn er formentlig online på de sociale medier Facebook, Instagram, Snapchat etc.
Dengang vores børn var teenagere hang de ud med gadens børn i baghaven eller nede på hjørnet hos bageren, når de ikke spillede fodbold eller cyklede ud i skoven for at lave en hule.
I dag foregår det samme samvær online på sociale websteder, hvor børnene kan chatte med hinanden.
Prøv at finde ud af, hvilke sociale medier, dine børnebørn bruger, og åbn din egen profil. Måske kan børnebørnene endda hjælpe dig med at komme i gang, så du kan holde kontakten med dem.
Du kan også finde gode guider til at komme på Facebook hos Ældresagen, ligesom der ligger en masse gratis information om, hvordan man agerer på de sociale medier.
Det er heller ikke sikkert, at du er så heldig at have dine børnebørn lige omkring dig. Måske bor de langt væk? Tre af mine børnebørn bor i New Zealand. Her er den elektroniske verden virkelig en gave.
Billeder siger mere end 1.000 ord og kan forstås på alle sprog
Instagram er en profil, som handler om billeder. Hvis dine børnebørn har en profil her, kan du følge med i deres liv, når de lægger billeder op af deres hverdag lige nu.
Hvis du ikke allerede har en konto, så spring ud i det digitale liv og lav din egen Facebook- Snapchat- eller Instagram profil.
Der er dog lige en løftet pegefinger
Hvis du vil dele billederne, så spørg forældrene eller børnene selv om lov, hvis de er store nok til selv at have en profil på sociale medier. Det handler om at tage en snak med familien om, hvad der er ok at dele.